Alla Beni Pulla Beni Kim Yazdı ?

Aydin

New member
Alla Beni Pulla Beni Kim Yazdı?

"Alla beni pulla beni" şarkısı, Türk halk müziği ve popüler müzik sahnesinde önemli bir yere sahip olan, enerjik yapısı ve anlamlı sözleriyle dinleyicilerin ilgisini çeken bir eserdir. Şarkı, uzun yıllardır kulaklarda kalmış ve birçok farklı yorumla seslendirilmiştir. Ancak, bu şarkının yazarı ve bestecisi kimdir? Şarkının tarihsel arka planı nedir ve kültürel bağlamda nasıl bir anlam taşır? Bu makalede, "Alla beni pulla beni" şarkısının yazarı ve şarkının anlamı üzerine detaylı bir inceleme yapılacaktır.

“Alla Beni Pulla Beni” Şarkısının Yazarı Kimdir?

"Alla beni pulla beni" şarkısının yazarı ve bestecisi, Türk müziğinin önemli figürlerinden biri olan Neşet Ertaş'tır. Neşet Ertaş, Türk halk müziği ve bozkır türkülerinin en bilinen isimlerinden biridir. 1938 yılında Kırşehir ilinin Kırşehir ilçesine bağlı Kızılkaya köyünde dünyaya gelen Ertaş, hem bağlama çalabilmesiyle hem de özgün yorumuyla geniş bir müzik yelpazesinde tanınan bir sanatçıdır.

"Alla beni pulla beni" şarkısının sözleri de Ertaş’a aittir. Şarkı, halk müziği ile özdeşleşmiş bir yapıya sahiptir ve halk arasında oldukça popüler olmuştur. Neşet Ertaş, şarkının yazılmasında ve beste edilmesinde, Türk halk müziğinin geleneksel tınılarını ve ritimlerini kullanmıştır. Bu şarkı da onun halk müziğine olan katkılarının bir örneğidir.

“Alla Beni Pulla Beni” Şarkısının Teması Nedir?

"Alla beni pulla beni" şarkısı, aşk ve sevgiyi işler. Şarkının sözlerinde bir kişinin sevgilisi tarafından ya da aşık olduğu kişi tarafından terk edilmesi, ve bunun sonucunda yaşadığı duygusal boşluk ve acı anlatılmaktadır. Neşet Ertaş, bu şarkısında hem ayrılığın hem de sevgiyi yitirme duygusunun halk müziğindeki melodik yapılarla dile getirilmesini sağlamıştır. Şarkının "Alla beni pulla beni" gibi tekrar eden sözleri, aynı zamanda bir tür isyanı ya da çaresizliği simgeler. Kişi, yaşadığı duygusal boşluğu doldurmak için Allah’tan, bir güçten yardım istemektedir.

Ayrıca, şarkının "pulla beni" kısmı, burada yalnızca bir aşkın değil, aynı zamanda toplumsal anlamda insanın varoluşsal arayışını da ima eder. Aşkın ve sevginin, toplumsal normlar ve bireysel yalnızlıkla birleştiği bu şarkı, insanın ruhsal bir kriz döneminde dış dünyaya olan bağlılığını ve isteklerini dile getiren bir parça olarak da yorumlanabilir.

Şarkının Popülerleşmesi ve Yorumlar

"Alla beni pulla beni" şarkısı, Neşet Ertaş’ın en çok bilinen ve seslendirilen eserlerinden biridir. Ertaş’ın şarkıyı icra ettiği pek çok konser kaydında bu parça dinleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle dinlenmiştir. Bunun dışında, zaman içerisinde bu şarkı farklı sanatçılar tarafından da seslendirilmiştir. Her yeni yorum, şarkının farklı bir yönünü, duygusunu ortaya koyarak ona yeni anlamlar katmıştır.

Sonraki yıllarda bu şarkının, başta popüler müzik sanatçıları olmak üzere birçok müzisyen tarafından tekrar seslendirilmesi, şarkının halk arasında daha da geniş bir dinleyici kitlesiyle buluşmasını sağlamıştır. Şarkının her yeni yorumu, geleneksel halk müziği ile modern öğeleri birleştirerek, onu farklı jenerasyonlara hitap edebilen bir parça haline getirmiştir.

Şarkının Kültürel ve Sosyal Bağlamı

“Alla beni pulla beni” şarkısının bir halk şarkısı olarak uzun yıllar boyunca popülerliğini koruması, Türkiye'nin kültürel bağlamında önemli bir yeri olduğunu gösterir. Bu tür halk şarkıları, toplumun duygusal, toplumsal ve bireysel deneyimlerini aktarırken, insanların duygusal dünyalarının dışa vurumudur. Neşet Ertaş gibi sanatçılar, halk müziğinin bu temel işlevini, geçmişin geleneksel hikâyelerini bugüne taşıyarak gerçekleştirmişlerdir.

Halk müziği, insanları bir araya getiren, toplumun ruh halini ve sesini duyuran bir araçtır. “Alla beni pulla beni” gibi şarkılar, ayrılığın ve yalnızlığın evrensel duygularını işleyerek, halkın kolektif hafızasında önemli bir yer edinmiştir. Bu şarkı, halkın içindeki hüzünlü ve isyankâr duyguları dışa vurmasına, bir tür içsel rahatlama bulmasına olanak tanır.

“Alla Beni Pulla Beni” Şarkısının Etkisi ve Modern Yorumlar

Neşet Ertaş’ın şarkısının yalnızca halk müziği alanındaki değil, genel müzik kültüründeki etkisi büyüktür. Bu şarkı, birçok genç sanatçıyı etkilemiş ve onları halk müziğine yönlendirmiştir. Şarkının, zaman içerisinde modern düzenlemelerle yeniden yorumlanması, onun halk müziğindeki yerini sağlamlaştırmıştır. Özellikle popüler müziğin, halk müziğiyle birleştiği günümüzde, "Alla beni pulla beni" gibi şarkılar, farklı nesillerin buluşmasını sağlayan bir köprü görevi görmektedir.

Birçok sanatçı, bu şarkıyı kendi tarzlarında seslendirerek, eserin halk müziği dışındaki alanlarda da dinlenmesini sağlamışlardır. Modern popüler müzik sanatçıları ve rock grupları, Ertaş’ın bu şarkısını kendi müzik tarzlarına uyarlayarak, eski ile yeniyi harmanlamışlardır. Bu sayede, halk müziğinin köklü melodileri, yeni nesil dinleyicilere de ulaşmıştır.

Sonuç

"Alla beni pulla beni", Neşet Ertaş’ın ölümsüzleşmiş eserlerinden biridir ve halk müziği tarihinde önemli bir yer tutar. Şarkının yazarı ve bestecisi olan Ertaş, bu parçada sadece bir aşk acısını değil, aynı zamanda insan ruhunun derinliklerine dair evrensel bir temayı işlemiştir. Şarkının yıllar içinde birçok farklı sanatçı tarafından seslendirilmesi ve her yeni yorumu, bu eserin kültürel bir miras haline gelmesine olanak sağlamıştır. Modern yorumlar ve yeni düzenlemelerle, "Alla beni pulla beni" şarkısı, Türk müziğinde önemli bir yer edinmeye devam etmektedir.