'Bu hükümet her zaman Başsavcılığın önünü tıkadı': Margarita Cabello

Nessie

New member
Avukat Margarita Cabello veda ederek, kuruluşun bu hükümet tarafından yalnızca sağlamak istemediği bilgilerle değil aynı zamanda mali açıdan da engellendiğini açıkladı. Hatta Sağlık Bakanlığı'ndan Kişi Başı Ödeme Birimi (UPC) konusunda netlik talep etmesi nedeniyle bile zorlandı.

Avukat, görev süresi dolmadan halefini atadılar. Bu sadece size değil, Başsavcılığa da saygısızlık mıydı?

Bunun beni etkilemesine izin vermeyeceğime karar verdim. 15 Ocak'tan itibaren halefimi hukuki sonuçlarla ele geçirmeye başladılar. Gregorio Eljach beni arayarak Başkan'ın göreve daha erken başlamak istediğinde ısrar ettiğini, çünkü Ocak ayında bunu yapamayacağını söyledi; ve nasıl devam edeceğini bilmediğini… Ona şunu söyledim: Gregorio, Başkan'la kavga etmeye başlayamam, onun istediğini yapamam. Daha sonra Başkan 20 Aralık'ta Riohacha'da göreve başladı.

Ama avukat yardımcısı Eljach'a eşlik etti…

Yardımcısı sorumluydu. Kendisi de biraz baskı altında olan Gregorio'ya eşlik etti. Hepsi yasal ama şüphesiz bir nezaketsizlik eylemi.

Kabalık kimden?

Başkanın kendisinden. İlk günden itibaren Hükümetin yaptıklarını sorgulamamaya, kendi işimin üzerinde çalışmaya karar verdim, ki biz de bunu son güne kadar yaptık ve yapacağız.

Peki, iş Hükümetin eylemlerini sorgulamaya gelince, bunu yaptı. Cumhurbaşkanının görüşünün aksine, sizin sorumlu olduğunuz kurumun halk tarafından seçilmiş yetkililerin görevden uzaklaştırılması veya görevden alınmasına ilişkin kararlarının Danıştay tarafından inceleneceği garantisi altında Başsavcılık'ta ikinci bir merci oluşturuyorsunuz. Öyle görünüyor ki Amerikalılar Arası Komisyon bu görüşe katılmıyor çünkü yaptırımın bir ceza hakimi tarafından onaylanması gerekiyor…

Amerika Kıtası Mahkemesi henüz bir karar çıkarmadı, çıkmasını bekliyoruz. Cümleye uyulup uyulmadığı konusunda bir takip raporu hazırlamanız gerekir. Sorun şu ki, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay, Kongre ile birlikte üzerinde çalıştığım 2094 sayılı yasanın doğru olduğunu ve hükmüne uygun olduğunu zaten tespit etmiş durumda.

Peki neden ceza hakimi ısrarı?

Cümle bunu söylüyor. Başsavcılığa geldiğimde buna uymaya çalıştık ama bunu yapmak için Anayasayı değiştirmek zorunda kalacaktık. Buradan, IACHR kararının Kolombiya yasalarıyla nasıl uyumlu hale getirilebileceğini görmek için bir yasa düzenleme ve bunun üzerinde Kongre ile birlikte çalışma fikri ortaya çıktı. Orada ayrıca, Başsavcılık tarafından halk tarafından seçilen yetkililere yönelik yaptırımlara ilişkin kararların ancak İdari Dava öncesinde inceleme için temyiz başvurusu yapıldıktan sonra kesinleşeceğine karar verdik. Kongre tarafından da desteklenen bu karar, Anayasa Mahkemesi'nin de 2023 tarihli C-030 Cümlesi ile onaylandı. İçeriği ise Danıştay'ın 2024 yılı sonunda aldığı son kararında onaylandı.

Bu iktidar her zaman Başsavcılığın önünü tıkadı. Hatta yaptığımız araştırmalara misilleme olarak bize birçok kez PAC'ın (Yıllık Aylık Nakit Planı) tamamını vermediler.

Birbiriyle çelişen iki karar olduğunda hangisi öncelik kazanır?

Amerikalılar Arası Komisyon'un, Kolombiya Anayasa Mahkemesi'nin ve Danıştay'ınki mi?

Kolombiya yasalarımız. Anayasa Mahkemesi, Amerikalılar Arası Mahkemenin kararını inceledi ve Kolombiya'da bu kararı yorumlamanın yolunun, Başsavcılığın halk tarafından seçilmiş yetkilileri soruşturup disiplin altına alabileceği ve ceza yargıcının değil, İdari Davanın karar verebileceği şeklinde olduğunu değerlendirdi. bu kararları onaylayacaktır. Ne olacak? Amerikalılar Arası Mahkemenin, cezaya uyulmasının takibine ilişkin bir rapor yayınlaması gerekiyor. Kamuya açık bir duruşmada IACHR bizi dinledi ve gerekli bilgileri istedi. Ancak her halükarda Kolombiya'da Konsey ve Mahkeme'nin söylediklerine uymak zorundayız.

Peki nasıl oldu da Aralık tatillerinde kuruluşunuzun bütçesini ellerinden aldılar?

Hükümet her zaman Başsavcılığın önünü tıkadı. Hatta yaptığımız araştırmalara misilleme olarak bize birçok kez PAC'ın (Yıllık Aylık Nakit Planı) tamamını vermediler. Ancak PAC'ın ödenmesi gerekiyor çünkü bunlar, kuruluşlara her ay devredilen bekleyen yükümlülükler. Ekim ve Kasım PAC'larımızı ertelediler ve bu röportajı yaptığımız sırada bize Aralık röportajını göndermemişlerdi. Bu, onları soruşturmamamız için üzerimizde baskı kurmanın bir yoludur. Hükümet kurulduğundan beri bu böyle: Başsavcılık zamanında teslim edilmiyor; ona cevap veya bilgi vermeyin; işleri geciktirmek… Ama buna ek olarak, gelecek yılın yaklaşık 90 milyar peso olan yatırım bütçesi için hiçbir şey yok. 10.000 milyon pesoya düşürdüler… Mali İşler Dairesi yılda 400.000, 500.000 milyon iken.

Başsavcılığa da 'chu, chu, chu' yapmak istiyorlar mıydı?

Evet, elbette ve bunu yapmanın bir yolu da bu. Bu hükümetin iki yılı boyunca paranın yönetimi konusunda Hazine'den Başsavcılığa karşı sürekli bir baskı hissettim.

Peki bunu nasıl başardınız Sayın Başsavcı?

Aramak ve basmak. Bakana ısrar ediyorum ve ona hangi kontrol organlarının para göndermeyi bırakamayacağını hatırlatıyorum çünkü biz özerk ve bağımsızız. Ancak kanunlara uymadıkları için bunu yapmaya devam ediyorlar… Biz de kontrol organı olduğumuz için onları denetlemek zorundayız; İşler kötü gittiğinde Hükümet tarafından soruşturma açılmasını emretmek, çünkü bu bizim görevimiz. Sonra bizi daha çok sıkıştırıyorlar.

Peki başka hangi misilleme eylemleri yaşandı?

Mesela sağlık konularında baskı yapıyoruz. IPS için Kişi Başı Ödeme Biriminin (UPC) güncellenmiş değerini sunmadıkları için, 18 Aralık'ta bakana, UPC'yi doğru bir şekilde hesaplayabilmek için uygun prosedürleri takip edip etmediğini bize bildirmesini söyleyen bir mektup gönderdik. . Sanırım sinirlendiler ve bu yüzden beni reddettiler…

Peki hangi nedenle?

Bunun nedeni, bakana zulmetmemiz ve sağlık hizmetlerinin yetersiz finansman nedeniyle kötü olduğunu söylememizdi. UPC'nin değerinin belirlenmesine yönelik çalışmayı nasıl yaptıklarına dair bize bir cevap veremediklerini söylediler ve cevabı vermememiz için bizi azarladılar. En geç 31 Aralık'a kadar bu değeri vermeleri gerekiyordu, bakın ne ortaya çıktılar. Yüzde 5,36'lık bir rakamla, ülkenin farklı bölge ve nüfuslarında sağlığa etkin erişimi karşılaması pek mümkün değil.

Umarım hükümetler, kontrol organlarına veya özellikle Başsavcılığa zulmetmenin hukukun üstünlüğünü korumanın ve güvence altına almanın yolu olmadığını anlarlar.

Ama Sağlık Bakanlığı'nın bu rakama ulaşmak için hangi kriterlere göre çalıştığını bilemezsiniz…

UPC'nin kesin hesaplamasının nasıl elde edileceği konusunda onlara yardımcı olması gereken özel bir komisyon olan Faydalar, Maliyetler ve Oranlar Danışma Komisyonu ile çalışıp çalışmadığını bilmiyoruz. Acemi'nin, Anif'in çalışmalarını da istedik… İmkansız. Tek tepki reddedilmem oldu.

Ama hala onu neden reddettiklerini anlamıyorum…

Çünkü onlara göre biz önyargılıyız, Kolombiya'da sağlık hizmetlerinin hiçbir işe yaramadığını, önyargılı olduğumuzu ve onlara zarar vermek istediğimizi söylüyoruz. Doğru yapıp yapmadıklarını bilecek unsurlara sahip olmak için, bize haber vermeden bu değeri istedikleri gibi ayarlamayı başardılar. Geçen yıl iyi bir performans göstermediler ve bunun için disiplin süreci açık.

Son soru Sayın Avukat. Eljach'la bağlantı nasıldı? Zaten yaptın mı?

Evet, Ekim ayından beri bize bir ekip gönderdi; Gerçek şu ki, atanan Avukat çok saygılı davrandı, itiraf etmeliyim, çok iyi çalıştık, kendilerine her türlü bilgi verildi, hatta Ocak ayında ortaya çıkabilecek durumlar hakkında bile bilgi sahibi olsun.

Biraz nostaljiyle mi yoksa büyük bir soluklanmayla mı ayrılıyorsunuz?

Terk ettiğim iki çocuğumu ve yedi torunumu geri alacağım. Ama görevimi yerine getirmiş olmanın memnuniyetiyle ayrılıyorum; Ülke genelinde halk tarafından seçilmiş yaklaşık 500 belediye başkanı ve valiyi araştırdık ve yaptırım uyguladık. Bir şeyler yolunda gitmediğinde soruşturma açacak karaktere sahiptim. Ve sakin bir şekilde ayrılıyorum, çünkü iki buçuk yıl süren, her yerde birçok saldırı, sosyal ağlarda zulüm, adıma yapmacıklık ve birçok insanın hakaretleriyle başsavcılık tarafından çok sert geçen iki buçuk yılın ardından dinleneceğim. Demokrasinin işlemeye devam etmesi için özerk ve bağımsız bir kontrol organının gerekli olduğunu göstererek beni daha güçlü bir şekilde çalıştıran Hükümet. Ülkeye veda mesajım, umarım hükümetler, kontrol organlarına veya özellikle Başsavcılığa zulmetmenin hukukun üstünlüğünü korumanın ve garanti etmenin yolu olmadığını anlarlar.

Evet, bitirmem gereken bir soru var. Petro'nun oğluyla ilgili ne yaptın?

Tabi ki sonuna geldik, itiraz beyanı vermek üzereydik ama avukatlar bize geciktirme için dilekçeler, iptaller ve her şeyi sundular. İtiraz değil, bu şekilde söylemek tehlikeli olacağı için, ileri sürülemeyeceği için konuyu bir itiraz noktasına bıraktık ama karar vermek üzere dosyayı kapattık. O noktada bıraktık.

MARİA ISABEL RUEDA

EL TIEMPO'ya özel