Bu, Kolombiya Devleti'nin San José de Apartadó Barış Topluluğu ile vardığı anlaşmaydı.

Nessie

New member
Apartadó Barış Topluluğu yirmi yıldır sistematik imhanın kurbanı oldu. Bu, bölge sakinlerinin bir dizi ifadesini derleyen Hakikat Komisyonu tarafından belgelendi. topraklarından sınır dışı edilme kararının bir sonucu olarak maruz kaldıkları baskı hakkında ve 1997'de ülkenin kontrolü için mücadele eden tüm silahlı grupların girişine izin verilmemesi.


“Paramilitarizmin ortasında, devletin ve iş dünyasının suç ortaklığıyla, savaşın ortasında olmadan, savaşın ortasında yaşamaya hazırlandık. Katliamların ortasında, 23 Mart 1997'de Barış Topluluğu'nun kamu deklarasyonunu imzalamaya karar verdik” dedi lider María Brígida González Komisyona.


Barış Topluluğu, San José de Apartadó Fotoğraf:Musol Vakfı


Zulümleri, katliamları ve seçici suikastları içeren bu sistematik insan hakları ihlalleri dizisi nedeniyle Kolombiya, Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu önünde bir davayla karşı karşıya kaldı. On yılı aşkın bir sürenin ardından süreç tarihi bir anlaşmayla çözüme kavuştu Devlet Hukuki Savunma Teşkilatı ile topluluk temsilcileri arasında, halkın temel ilkelerinin ihlallerine karşı Uluslararası Sistemde Ulusun savunma stratejisinde bir değişikliğe işaret eden bir değişiklik.

“Kolombiya Devleti'nin uluslararası sorumluluğunun tanınmasına dayanan anlaşma, mağdurlara tazminat garantisihafızanın korunması ve olaylara ilişkin adli soruşturmaların desteklenmesi. Ajans, anlaşmanın en dikkat çekici noktalarının arasında yer aldığını vurguladı.


Barış Topluluğu, San José de Apartadó Fotoğraf:Ulusal Tarihsel Bellek Merkezi


Altı nokta, Devletin Barış Topluluğunun çalışmalarını öne çıkaracağı kamuya açık bir sorumluluk tanıma eylemini içermektedir. Örnek olarak küresel düzeyde silahsızlanmanın bir sivil toplum politikası olduğunu ilan etmek.

Ayrıca bölgedeki şiddet mağdurlarını onurlandırmak için bir anıt inşa etme ve toplumda plaketler, duvar resimleri ve sembollerin yerleştirileceği daha fazla hafıza alanı oluşturma sözü verdi.

Üzerinde anlaşmaya varılan diğer noktalar arasında Barış Topluluğu'nun tarihi üzerine bir kitabın yayınlanması yer alıyor kültürel özünün korunmasını garanti altına almak, ayrıca bu topluluğu etkileyen olayları açıklığa kavuşturmak için savcılardan ve CTI üyelerinden oluşan özel bir grup oluşturulması.

Aynı adalet doğrultusunda, Ombudsmanlık Ofisi başkanlığında bağımsız bir komisyon oluşturulacak ve bu komisyon “Barış Topluluğu üyelerine yönelik insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturmaların gelişimini değerlendirecek. Bu komisyon Devletin gerçekleştirilmesi gerektiğini düşündüğü eylemlere ilişkin tavsiyelerin yer aldığı bir rapor hazırlayacak Bu soruşturmalarla ilgili olarak” diye detaylandırdılar.


César Palomino, Devlet Hukuki Savunma Teşkilatı Direktörü. Fotoğraf:MAURICIO MORENO ZAMAN


Teşkilatın genel müdürü César Palomino'ya göre, “Bu anlaşma Teşkilat'ın mağdurlara yönelik tutum değişikliğinin açık bir örneğini teşkil ediyor. Artık Devlet onlara karşı dava açmıyor, tam tersine ciddi şiddet eylemlerinin meydana geldiği durumlarda oluşan zararları onarmaya ve yeniden mağduriyetten mümkün olduğunca kaçınmaya kararlıdır.”


13 Ocak'ın en önemli haberi Fotoğraf:


Sara Valentina Quevedo Delgado

Haber Başyazısı