Petro'nun Verónica Alcocer'i büyükelçi olarak atadığı kararnameyi yürürlükten kaldırdılar

Nessie

New member
İlgili tarafların her birinin argümanlarını analiz ettikten sonra veCundinamarca İdare Mahkemesi, Verónica Alcocer'in özel görev için büyükelçi olarak atanmasına ilişkin kararı bozduUlusun First Lady'si.
(Sizi okumaya davet ediyoruz: Bu, kokainin güneybatıdaki 'başkenti' El Plateado için verilen savaş: 'Burası muhaliflerin Wall Street'i')

Mahkeme Birinci Dairesi tarafından verilen karar, Başsavcılık'ın 2023 tarihli 0035 sayılı Kararname'nin kaldırılmasını talep etmesi gibi pozisyonlara yol açan tartışmaların ardından açıklandı.

Bununla birlikte Başkan Gustavo Petro, Alcocer'i, Papa Francis ile görüşmek üzere Vatikan Şehri'ne gitmesine izin veren özel bir göreve atadı ki bu, davacı açısından doğru değildi. Başsavcılığın konuya ilişkin resmi yazısında, bunun nedeninin, devlet başkanının “orada belirlenen kişiyle evlilik veya daimi birliktelik yoluyla”, yani Verónica Alcocer ile bağlantılı bir kamu görevlisi olması olduğu belirtildi.

(Sizi okumaya davet ediyoruz: Silvestre Dangond'la çalışan akordeoncu, özel videonun sızdırılmasının ardından suçlandı)

Aslında davacı Harold Sua'ya göre ihlal edilen norm, '91 Siyasi Anayasası'nın kamu görevlilerinin “Görevlerini yerine getirirken dördüncü dereceye kadar, ikinci dereceye, birinci medeni dereceye kadar hısım oldukları veya evlilik veya daimi hısımlıkları bulunan kişileri görevlendiremez, aday gösteremez veya bunlarla sözleşme yapamazlar. birlik.


Gustavo Petro ve Verónica Alcocer.

Fotoğraf:Verónica Alcocer'in Instagram'ı


Paylaşmak







Duruşlar

First Lady'nin özel büyükelçi olarak yaptığı gezi, geçen yıl 12-13 Ocak tarihleri arasında gerçekleşti ve Baş Papa ile görüşmek üzere İtalya'nın Roma kentine yapılan resmi bir ziyaretin vesilesiydi.

Başsavcılık'a göre, belirtildiği gibi, davacının gözleminde haklıydı. Çünkü seyahate izin veren idari işlem, “dayanması gereken kurallara aykırı olarak düzenlenmiş ve dolayısıyla İdari Usul ve İdari Davalar Kanunu'nun 137 ve 275'inci maddeleri bütçelerini karşılamaktadır”. hükümsüzlüğün ne zaman geçerli olduğu ve nedenlerinin neler olduğu hakkında konuşun.

Ayrıca Avukat Juan Carlos Villamil, “her şey yolunda gitmez” anlayışıyla Anayasa'nın 126. maddesinin kamu görevlilerine sınır getirdiğinin vurgulandığı Danıştay içtihatını gündeme getirdi.

(Görebilirsiniz: Savcılık 'İkinci Marquetalia' muhalifleri hakkında tutuklama kararı çıkardı)

Bu fikir sırasına göre, Başsavcılık için “ Sayın Cumhurbaşkanı, bir kamu görevlisi olarak ve görevlerini yerine getirirken, eşi Verónica Alcocer'i Özel Görev Büyükelçisi olarak görevlendirdiği veya atadığı bir Kararname çıkardığı için söz konusu hükmü ihlal etti. evlilik veya daimi birliktelik yoluyla bağlı olduğu kişi, bu nedenle bu idari işlemin birinci fıkrasının geçersizliğinin ilan edilmesi gerekir.”

Ancak Cumhurbaşkanlığı İdari Dairesi (Dapre) için durum farklıdır. Onlara göre devlet başkanı, Temmuz 2017'de Kamu Hizmeti Bakanlığı'nda geliştirdikleri yasaya ve konsepte uygun hareket etti.

Ne diyor? Anayasanın 189. maddesi “uluslararası ilişkilerin yönünün Cumhurbaşkanına ait olduğu” hükmünü getiriyor ve Alcocer'i ataması buna dayanıyordu.

Aynı şekilde, bu özel görevlerin, Kolombiya tarafından 2003 tarihli 824 sayılı Kanun kapsamında onaylanan 1969 tarihli Özel Görevler Sözleşmesi'nde öngörüldüğünün altını çizdiler.

Dapre'nin bir başka argümanı da, bir kişinin özel bir göreve atanmasının, kamuya açık bir pozisyona kalıcı bir atama değil, “zamanında ve geçici” bir şey olduğuydu.

Son olarak First Lady'nin büyükelçilik maaşının, üstlendiği göreve göre düzenlemelere uygun olarak yapıldığının altını çizdiler.

Münazara

Yargıç Luis Manuel Lasso'nun sunumuyla, bu davayı inceleyen üç yargıç iki şeyi dikkate aldı: Yargı Organında, First Lady meselesi ve onların atanması konusunda son yıllarda benzer bir emsal teşkil eden bir talep bulunmuyor. büyükelçiler ve güçler dengesinin meşhur kanunu olan 2015 tarihli 02 Yasama Kanunu.

Bu bölüm, Anayasa'nın 126. maddesini değiştirdiği için kararın alınmasında kilit rol oynadı. Değişiklikten önce şöyleydi: “Kamu görevlileri, dördüncü dereceye kadar, ikinci ve birinci medeni ve evlilik veya daimi birliktelik bağı bulunan kişileri memur olarak atayamazlar.”

(Okumak ilginizi çekecektir: Aida Merlano, tıbbi yetersizlik nedeniyle mahkumun firar etmesi nedeniyle duruşmaya katılmadı)

Burada “personel olarak atama” ifadesi öne çıkıyor ancak değişiklikten sonra konu daha da açık hale geldi ve sadece “Görevlerini yerine getirirken atama yapamazlar, başvuramazlar ve işe alamazlar” ifadesini kullandılar.

Temel olarak, “çalışanlar” kelimesinin kaldırılmasıyla kısıtlama daha genel hale geldi ve bu nedenle her türlü görevi reddetme penceresi açık bırakıldı.

Carlos Lopez.
Haber Başyazısı:
X'te: @JusticiaET