Giovani Yule: 'Tazminat Birimi'nde zaman gecikmesine neden olan çıkarlar vardı'

Nessie

New member
Teatro Colón barış anlaşmasının uygulanmasında kilit kuruluşlardan biri olan Toprak İadesi Birimi, silahlı gruplar tarafından mülksüzleştirilen bölgelerin çatışma mağdurlarına iade edilmesi gibi pahalı ve şimdiye kadar gecikmiş bir görevi yerine getiriyor.


Kuruluşun yöneticisi Binbaşı Giovany Yule, EL TIEMPO ile diyalog halinde, sürecin yargı aşamasında bir darboğaz bulan bu çalışmaya ilişkin bir değerlendirme yaptı; kendi ifadelerine göre, bu boşluğun üstesinden gelmeye çalışıyorlar.

Ayrıca, toplam 11 milyon hektarlık, ulusal toprakların %10'unu oluşturan bu mülklerin özelliklerinden, yağmacıların kim olduğundan ve toprak anlaşmazlığının yeni dinamiklerinden bahsetti.

Mülksüz Topraklar Siciline kayıtlı 11 milyon hektardan fazla alan ne durumda?


URT'ye geldiğimizden beri tarih boyunca gelen taleplerin yüzde 65'inin reddedildiği bilgisini verdik. Araştırmaya başladık ve aslında Birim'de bazı çıkarlar vardı; yaptıkları şey süreleri geciktirmek ve bazen de talepleri reddetmekti, çünkü yaptıkları ilk şey Türkiye'de madencilik-enerji projeleri olup olmadığına bakmaktı. bölgeler ve isteklerin bu makro projeleri etkileyip etkilemediği. Makroekonomik çıkarlara mağdurların çıkarlarından daha fazla değer veren bu engelleri ortadan kaldırmamız gerekiyordu.


Córdoba'da toprakların mülksüzleştirilmesi. Fotoğraf:Juan A. Negrete'nin izniyle

Bugün bu yüzde nasıl?


İncelemeye başladık ve bu stratejiyi yeniden düşünmek zorunda kaldık, bu yüzden şu anda bu göstergeyi tersine çevirdik. Reddedilenlerin oranı yaklaşık %27'dir. Yani %73'ü onaylanıyor. Öte yandan, Mülksüz Topraklar Sicilinde 11.137.329 hektarlık bir alan var ve bunun 5.422.000'i bu hükümette işlendi. Tazminat konusunda uzman hakimlerin huzuruna çıkarılan mülklere ilişkin olarak 10.424.000 hektar alanımız var ve bunun 5.441.000 hektarı bu hükümete ait. 12 yılda yapılanların hemen hemen aynısını, hatta daha fazlasını yaptık. Artık hakim ve hakimlerin bu süreçleri hızlandırmasını bekliyoruz.

Arazi iadesinin darboğazlarından biri olan bu süreci nasıl hızlandırmayı düşünüyorsunuz?


Hakim ve hakimlerle çok güzel görüşmeler yaptık, öyle ki ulusal düzeyde bu yıl faaliyete geçen beş teknik mahkeme kurmayı başardık. Bu teknik mahkemelerle daha fazla karar alabileceğimizi umuyoruz. 11 milyon hektarı aşan bu mülksüzleştirme nedeniyle çoğunluğu yerli ve Afrika kökenli topluluklara ait.

Bu koşullar altında geçen yıl etnik rotaya özel bir finansman projesi kurmayı başardık, öyle ki 2025 yılına kadar hem idari aşamayı, hem adli aşamayı, hem de sonrası aşamayı kapsayacak özel bir mali projemiz zaten var. Etnik meselelerde yargılama aşaması.

Arazi imtiyazları konusunda özel sektörle koordinasyon nasıl ilerliyor?


Yaklaşık bir yıldır, köylüleri göçe zorlayan paramilitarizm tarafından uygulanan şiddet ve katliamlardan etkilenen Montes de María'da tazminat süreçleri yürüten Argos şirketi ile görüşmeler yürütüyoruz. Argos arazi satın almak için girdi ve birçok karar kurbanların lehine oldu. Diyalog sırasında şirket şunları ifade etti: “Süreçler tamamlanmadan bu mülkleri teslim etmemiz gerekiyor.” Bunun sonucunda Crecer en Paz Vakfı aracılığıyla başvuru sahipleri ile şirket arasında diyalog sağlandı ve Aralık ayında 260 hektarı yargı süreci bitmeden 5 aileye teslim etmeyi başardık. Bu anlaşma, erken bir tazminat sayılabilecek olması açısından çok önemlidir. Buradaki fikir, toprakları mülksüzleştiren tüm aktörleri, karar çıkana kadar dava açılmasını beklemek yerine, Argos'la vardığımız anlaşmalara benzer anlaşmalar imzalamaya, bu toprakları devretmeye ve uzlaşma sürecini ilerletmeye davet etmektir.


Şu anda, Mülksüz Arazi Fonu'nda 11 milyon hektardan fazla alan bulunmaktadır. Fotoğraf:Özel Dosya

Mülksüz Arazi Fonu'nun mülkleri hangi özelliklere sahiptir?


Mülksüzleştirilen bölgelerin çoğu, paramiliterizmin var olduğu ve bazı durumlarda hala var olduğu bölgelerde bulunuyor. Bir de çok uluslu tarımsal sanayi toprak sahiplerinin toprakları var, bir de gerillaların toprakları var. Kolombiya'daki silahlı çatışmanın tüm bu bağlamı, toprak anlaşmazlığının temel faktörlerinden biri olmuştur.

Bahsettiğiniz gibi, şirketlerin mülksüzleştirmedeki rolü nedir?


Çatışmanın ardından bazı şirketler ve tarım işletmeleri, toplulukların çiftliklerini terk ettiği yerlerde arazi edinmeye başladı. Bu arazilerin piyasada karşılığının çok daha altında fiyatlara satın alındığı anlaşılıyor. Bu kasalar aynı zamanda ganimet sayılır. Hatta bazı durumlarda, silahlı aktörler toprak gaspını kolaylaştırmak için bile kullanıldı.

Benzer şekilde, doğal rezervler veya koruma alanları olan arazileri işgal eden çiftçiler veya toprak sahipleri de olmuştur. Dolayısıyla mülksüzleştirme yalnızca yerli halkı, köylüleri ve Afro-Kolombiyalıları değil, aynı zamanda bizzat Devleti de etkiledi. Şu anda bu mülksüzleştirmenin 11 milyon hektardan fazla alanı kapsadığını, yani ülke topraklarının yaklaşık %10'unu kapsadığını söyleyebiliriz.

Peki soyu tükenmiş FARC gerillası tarafından gerçekleştirilen mülksüzleştirmenin ne alakası var?


FARC'ın da elbette mülksüzleştirmede payı var. Tüm çalışmayı nasıl diyalog kurabileceğimizi ve tazminat konusunda nasıl ilerleyebileceğimizi analiz etmek için yürütüyoruz. Bu, çatışma ve şiddet çerçevesinde dövülen mağdurlar için uyumu yeniden tesis etme isteğinin bir göstergesi olacağından, halen yürürlükte olan silahlı aktörleri de kapsamaktadır.


Plan kapsamında teslim edilen araziler tarım ve hayvancılığa uygundur. Fotoğraf:Gudilfredo Avendaño

Tazminat görevinde Ulusal Arazi Ajansı ve Mağdurlar Birimi gibi diğer kurumlarla koordinasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?


Silahlı çatışma mağdurlarına yönelik tazminat imkanı konusunda ilgili tüm kuruluşlarla bir koordinasyon çalışması yürütüyoruz. Bu süreçte Ulusal Arazi Ajansıyla, Mağdurlar Birimiyle, tazmin konusunda sorumluluğu olan tüm kurumlarla, Konut Bakanlığıyla, Kırsal Kalkınma Ajansıyla çok kardeşçe görüşmeler yaptık. Hatta mahkeme kararlarının hayata geçirilmesinde nasıl ilerleme kaydedebileceğimizi araştırmak üzere bu kuruluşların bazılarıyla anlaşmalara bile vardık.

Ülkenin 12 bölgesinde 7.000'den fazla mağdurla iletişime geçmeyi başardığımız yer burasıdır. Arazi İade Birimi'nin başına geçtiğimizde, henüz yerine getirilmemiş bir cezalar birikimiyle karşılaştık. Biz bu görevin içerisindeyiz. Bölgeleri ve bölgeleri ziyaret etmek, halihazırda lehlerine mahkeme kararı olan kişilerle konuşmak ve tabii ki tazminatlarını hayata geçirmek için bir strateji tasarladık. Henüz hayata geçmemiş mahkeme kararları olan kişilerin büyük çoğunluğuna ulaşabildik.


2024 yılının en alakalı olaylarına bir bakış. Fotoğraf:


Sara Valentina Quevedo

Haber Başyazısı