İbretnüma Ne Anlama Gelir ?

Aydin

New member
İbretnüma: Kafanıza Takılmasın, Ama Gülümsetsin!

Herkese merhaba forumdaşlar! Bugün size "İbretnüma" kelimesi hakkında derin bir inceleme yapmaya değil, biraz da eğlenmeye geldim. Çünkü ne zaman biri bu kelimeyi kullansa, aklıma hep aynı soru geliyor: “İbretnüma ne ya?” Şu an birçoğunuz "Vallahi ben de bilmiyorum ama çok havalı" diye düşünüyorsunuzdur, kabul ediyorum, biz de aynı gemideyiz. Ancak merak etmeyin, konuya eğlenceli bir açıdan yaklaşalım ve hep birlikte biraz gülelim!

Öncelikle, “İbretnüma” kelimesini ciddiye alıp “derin bir anlam çözümlemesi” yapacak değilim, ama şimdi de öğrendim ki, o kadar derin değilmiş! Yani, bir nevi bizi hayal kırıklığına uğratıyor da diyebiliriz. Herkesin böyle bir kelime duyar duymaz, kendini ciddi bir entelektüel gibi hissetmesi için tasarlanmış gibi! Ama şimdi gelin, hep birlikte neymiş bu “İbretnüma”ya bir göz atalım!

İbretnüma: TDK'ya Göre Bir Anlam Boğası!

Tahmin edebileceğiniz üzere, kelime çok eski ve biraz da "babalarımızın zamandan kalma" kelimelerinden biri. TDK’ye göre, “İbretnüma”, “ders almak, ibret almak” anlamına gelir. Şimdi, bu kadar ciddi bir kelimeyi kafamızda biraz hafifleterek ve daha mizahi bir bakış açısıyla ele alalım. Yani “ders almak” derken aslında “hadi ama, sen de ne yapıyorsun?” demek daha eğlenceli olabilir, değil mi?

Kadınlar genelde ilişkilere dair derin anlamlar çıkarmayı sever. Yani, bir kadının “İbretnüma” kelimesini duyduğunda, hemen şöyle bir iç geçirip, bir bakışıyla size “Vay canına, bu adam ne öğrendi acaba?” diyebilir. Erkekler ise daha çok “Ne öğrendik ki? Hayatta ders almak mı var? Çözüm odaklı olalım, hemen bir yol haritası çizelim!” der. İbretnüma kelimesi burada devreye girer, “Hadi bakalım, neyi ibret olarak alabiliriz?” diye düşünürler. Ama biz kadınlar da hemen devreye gireriz ve deriz ki, “Yok, yok! O kadar da basit değil! Biraz empati yapalım!” 🙂

İbretnüma mı? Hadi O Zaman, İronik Bir Ders Verelim!

Evet, “İbretnüma” kelimesini duyduğumuzda aklımıza ders almak gelir, ama buradaki ders, klasik okullardaki dersler gibi olmasın! Yani, ‘Herkesin bildiği ama kimsenin yapmadığı şeyler’ dersini alalım mesela: “Kalk ve yüzünü yıkama! Hadi bakayım, hayatta başarı için bunun ne kadar önemli olduğunu öğrenmiş olduk!”

Bence “İbretnüma” kelimesi, tam olarak bu tarz bir durumu anlatan bir kelime! Hayatta bir şeylere ibret almak diye bir durum var ama uygulama aşaması biraz problemli. Mesela “Daha önce çamaşır makinesiyle yapılan yanlışları görünce ibret aldım, ama hala doğru yıkama talimatlarını takip etmiyorum” tarzı bir şey de olabilir.

Gerçekten de, "İbretnüma" ile ilgili herkesin kafasında çok farklı senaryolar olabilir. Kadınlar bunu "empati" ile, erkekler de "strateji" ile ilişkilendirebilir. Sonuçta, hepimiz dersler çıkarırız, ama bazen dersler ne kadar işimize yarar, orası da tartışmaya açık.

Sosyal Hayatta İbretnüma: Düğme Mı, Yoksa Hadi Gittikçe!

Şimdi, tam olarak sosyal hayatta bir “İbretnüma” örneği arıyorsanız, herkesin ortak derdi olan bir durumu ele alalım: Erken uyanma ve toplantıya geç kalma. Eğer sabahları 7’de alarm kurup da 8:30’a kadar uyursanız, “İbretnüma”yı gerçekten uygulamanız gerekir. Çünkü sabah uyandığınızda kendinize “Vay be, yine geç kaldım!” diyebilirsiniz, ama ertesi gün yine aynı şeyi yaparsanız, işte o zaman gerçekten “İbretnüma”dan ders almanız gerekebilir.

Ama burada işler enteresan bir hal alır! Erkekler genelde “Ya ben bunun çözümünü bulurum! Alarmı 5 kez kurarım, ondan sonra da sırtımı dönerim!” derken, kadınlar şöyle der: “Belki de gece geç yatmamalıyım, biraz daha erken uyumalıyım, sonra kahve içerim ve harika bir güne başlarım!”

Evet, belki de çözüm aslında ne kadar “empatik” olduğumuza göre değişiyor. Erkekler çözüm odaklı, kadınlar ise ilişki odaklı... Biri hemen çözümü uygulamak isterken, diğeri her detayda bir hikaye, bir ders arıyor! Ve bizler de burada tüm bu farkları mizahi bir şekilde gözlemleyerek, “İbretnüma”dan ne ders çıkarabiliriz diye düşünüyoruz.

Forumda İbretnüma: Sizin En Son Hangi İbretnüma’nızı Aldınız?

Şimdi gelin, biraz da siz forumdaşlara soralım: “Siz en son hangi İbretnüma’nızı aldınız?” Bunu bir düşünün. Kendinizi daha iyi hissettiniz mi? Mesela “Ben son günlerde 30 dakikada kahvemi bitirecek kadar hızlıyım, çünkü sabah uyanıp uyandığımda İbretnüma aldım!” gibi bir durum olabilir mi? Sizin en son aldığınız ibret nedir?

Benim bir tavsiyem var: Her sabah alarmınızı birkaç dakika erken kurun ve birkaç kez silin! Hem sabah erken kalkmanın ne kadar tatmin edici olduğunu fark edin, hem de sabah uykusuz geçirdiğiniz saatleri "İbretnüma" olarak düşünün. Kendi İbretnüma’nızı aldınız mı? Eğer almamışsanız, bence hala bir şansınız var.

Kapanış: İbretnüma’dan Çıkan Komik Sonuçlar!

Sonuç olarak, “İbretnüma” hem kelime anlamı hem de kullanımıyla aslında bizlere hayatın içinden birçok komik ve derin ders sunuyor. Ama asıl önemli olan, bu dersleri aldıkça gülümseyebilmek! Çünkü hayatta her şey biraz eğlence, biraz da ders almaktan geçiyor, değil mi? O yüzden siz de kendi İbretnüma’nızı alın, ama biraz da gülümseyin!

Siz de “İbretnüma” ile ilgili aklınıza gelen eğlenceli anekdotları, sabah uykusuz geçirdiğiniz saatleri ve bu kelimenin sizin hayatınıza nasıl dokunduğunu paylaşın!