Aydin
New member
Mütevazı Hangi Dilde? – Alçakgönüllülüğün Evrensel Bir Mizahı
Bir gün bir arkadaş ortamında biri “Abi sen ne kadar mütevazı bir insansın!” dedi, diğeri de “Mütevazı ne dildeydi ya?” diye sordu. O anda ortamda sessizlik oldu ama sonra hepimiz kahkahaya boğulduk. Çünkü aslında o kadar içten bir soruydu ki... Gerçekten, “mütevazı” hangi dildeydi? Arapça kökenli bir kelime olabilir ama yaşadığımız hayatta “mütevazılık” çoğu zaman hiçbir dile çevrilemiyor.
Bugün bu kelimenin sadece etimolojisini değil, anlamını kaybettiğimiz bir çağda nasıl yeniden anlamlı kılabileceğimizi konuşalım. Hem erkeklerin stratejik ve çözüm odaklı dünyasından hem de kadınların empatik ve ilişki merkezli yaklaşımından bakalım. Ve tabii biraz da gülümseyelim; çünkü mütevazılık, biraz da kendine gülmeyi bilmektir.
---
“Mütevazı”nın Asıl Dili: Kalp
Teknik olarak “mütevazı” Arapça kökenli. “Tavazu” kelimesinden geliyor; yani “alçakgönüllü olmak.” Ama işin aslı şu: Mütevazılık aslında kalbin dili.
İnsan bazen kelimeyi bilir ama anlamını yaşamaz.
Mesela sosyal medyada biri “Ben çok mütevazı biriyim” diye yazınca, ironik bir şekilde o mütevazılık ortadan kalkıyor. Çünkü gerçek mütevazı insan, kendini öyle tanımlama ihtiyacı duymaz.
Belki de mütevazılık, hiç konuşmadan anlaşılabilen bir dil.
Bir bakış, bir davranış, bir tebessüm bile o dili konuşabilir. Ve işin güzeli, bu dili herkes öğrenebilir.
---
Erkeklerin Stratejik Mütevazılığı
Forumda hep dikkatimi çekmiştir; erkekler genelde “mütevazı” olmayı bir strateji olarak kullanır. Özellikle iş hayatında.
Bir erkek, “Estağfurullah, elimizden geleni yaptık” derken aslında zihninden şu geçer: “Bu sunumu gerçekten ben kurtardım ama şimdi alçakgönüllü görünmeliyim.”
Bu kötü bir şey değil; aksine, erkeklerin mütevazılığı çoğu zaman yapıcıdır. Çünkü onlar genellikle “çözüm odaklı mütevazılık” gösterirler.
Yani, “Hadi tartışmayı uzatmayalım, önemli olan işi bitirmek” tarzında bir tevazu.
Belki biraz stratejik, ama yine de işlevsel.
Ancak bazen bu stratejik tevazu, duygusal derinlikten yoksun olabilir.
Bir erkek “Ben hatalıyım” der ama o cümleyi duygusal bir farkındalıkla değil, “kriz bitsin” motivasyonuyla kurar.
İşte tam burada kadınların mütevazılığı devreye girer.
---
Kadınların Empatik Mütevazılığı
Kadınların mütevazılığı ise bambaşka bir evrende yaşar.
Onlar için tevazu, bir strateji değil, bir ilişki biçimidir.
Bir kadın “Estağfurullah, sen de çok iyisin” dediğinde aslında karşındakini rahatlatmak, ortamı yumuşatmak ve duygusal dengeyi korumak ister.
Kadınların empatik mütevazılığı, kelimeden çok davranışta görünür.
Bir annenin çocuğunu överken “Senin başarın, ben bir şey yapmadım” demesi, ya da bir kadının iş yerinde “Takım çalışmasıydı” diye mütevazı davranması…
Hepsi duygusal zekânın bir parçasıdır.
Ama bazen bu mütevazılık, kadınların başarılarının görünmezleşmesine neden olur.
O yüzden belki de yeni bir dil yaratmalıyız: “Dengeli tevazu.”
Yani hem alçakgönüllü ol, hem de emeğini inkâr etme.
---
Mütevazılığın Dönüştüğü Çağ: Sosyal Medya
Bugün “mütevazı” kelimesi en çok sosyal medyada yanlış kullanılıyor.
Birisi lüks bir kahve zincirinde kahve içerken, altına “Sade bir yaşam benimkisi
” yazıyor.
Ya da biri tatilde, deniz kenarında poz verip “Mütevazı bir kaçamak” diyor.
Mütevazı olmak artık bir estetik tercihe dönüşmüş durumda.
“Minimalist” görünmek, “sade” yaşamak, “zen” hissetmek… Hepsi görsel tevazu halleri.
Ama asıl mesele şu: Gerçek mütevazılık, görünmek istemez.
O yüzden, mütevazılığın en saf hali sessizdir.
---
Farklı Kültürlerde Mütevazılık: Kime Göre, Ne Kadar?
Batı’da “self-confidence” (özgüven) bir erdemken, Doğu’da “tevazu” daha çok değer görür.
Ama bu iki kavram bazen çatışır.
Bir Batılı “Ben bu işi iyi yaparım” dediğinde saygı kazanır; bir Doğulu aynı şeyi söylediğinde “kibirli” bulunabilir.
Yani “mütevazı olmak” bile kültürel bağlama bağlıdır.
Bir Japon mütevazılığı, bir Amerikalı için fazlasıyla pasif gelebilir;
bir Türk’ün tevazusu ise Avrupalıya dramatik görünebilir.
Belki de mütevazılığın dili evrenseldir, ama aksanı farklıdır.
---
Mütevazılığın Kaybolduğu Anlar
Gerçek hayatta mütevazılığı en çok kaybettiğimiz yerler, başarı ve rekabet anlarıdır.
Birisi “Ben sadece şanslıydım” der ama aslında içinden “Tabii ki hak ettim” geçer.
Bu bir çelişki değil, insanlık halidir.
Ama bazen de mütevazı olmayı yanlış anlarız.
Kendini küçümsemek, değersiz hissetmek, “ben kimim ki” demek tevazu değildir.
Gerçek tevazu, hem kendi değerini bilmek hem de başkasının değerini inkâr etmemektir.
---
Mütevazılığın Dili Forumlarda Konuşulur
Forumlar aslında tevazunun sınandığı yerlerdir.
Kimisi uzun uzun yorum yapar, sonra “Ben çok anlamam ama…” diye başlar.
Kimisi esprili bir dille “Mütevazı olmaya çalışıyorum ama hep övülmek zorunda kalıyorum” yazar.
Burada mütevazılık, samimiyetle birleşir.
Gerçekten alçakgönüllü insanlar, kendi fikirlerini paylaşırken bile başkalarını yüceltir.
“Senin yorumun da çok yerindeydi” gibi bir cümle, forumlarda dostluk inşa eder.
Yani belki de mütevazılığın dili Arapça değil, “insanca.”
Biraz empati, biraz mizah, biraz da açık yürek…
Hepsi birlikte konuşulduğunda, tevazu evrensel bir dil haline gelir.
---
Forum Tartışması için Sorular:
1. Sizce mütevazı olmak öğrenilebilir mi, yoksa doğuştan gelen bir karakter özelliği mi?
2. Sosyal medyada “mütevazı görünmek” ile gerçekten mütevazı olmak arasındaki fark nedir?
3. Erkeklerin stratejik, kadınların empatik tevazu biçimleri bir araya geldiğinde daha dengeli bir toplum oluşabilir mi?
4. Gerçek hayatta mütevazılığı siz hangi anlarda fark ediyorsunuz?
Belki de mütevazı olmanın en güzel hali, kendi sesini kısmadan başkasının sesini duyabilmekte gizlidir.
Ve bu, her dilde aynı anlama gelir: İnsanlık.
Bir gün bir arkadaş ortamında biri “Abi sen ne kadar mütevazı bir insansın!” dedi, diğeri de “Mütevazı ne dildeydi ya?” diye sordu. O anda ortamda sessizlik oldu ama sonra hepimiz kahkahaya boğulduk. Çünkü aslında o kadar içten bir soruydu ki... Gerçekten, “mütevazı” hangi dildeydi? Arapça kökenli bir kelime olabilir ama yaşadığımız hayatta “mütevazılık” çoğu zaman hiçbir dile çevrilemiyor.
Bugün bu kelimenin sadece etimolojisini değil, anlamını kaybettiğimiz bir çağda nasıl yeniden anlamlı kılabileceğimizi konuşalım. Hem erkeklerin stratejik ve çözüm odaklı dünyasından hem de kadınların empatik ve ilişki merkezli yaklaşımından bakalım. Ve tabii biraz da gülümseyelim; çünkü mütevazılık, biraz da kendine gülmeyi bilmektir.
---
“Mütevazı”nın Asıl Dili: Kalp
Teknik olarak “mütevazı” Arapça kökenli. “Tavazu” kelimesinden geliyor; yani “alçakgönüllü olmak.” Ama işin aslı şu: Mütevazılık aslında kalbin dili.
İnsan bazen kelimeyi bilir ama anlamını yaşamaz.
Mesela sosyal medyada biri “Ben çok mütevazı biriyim” diye yazınca, ironik bir şekilde o mütevazılık ortadan kalkıyor. Çünkü gerçek mütevazı insan, kendini öyle tanımlama ihtiyacı duymaz.
Belki de mütevazılık, hiç konuşmadan anlaşılabilen bir dil.
Bir bakış, bir davranış, bir tebessüm bile o dili konuşabilir. Ve işin güzeli, bu dili herkes öğrenebilir.
---
Erkeklerin Stratejik Mütevazılığı
Forumda hep dikkatimi çekmiştir; erkekler genelde “mütevazı” olmayı bir strateji olarak kullanır. Özellikle iş hayatında.
Bir erkek, “Estağfurullah, elimizden geleni yaptık” derken aslında zihninden şu geçer: “Bu sunumu gerçekten ben kurtardım ama şimdi alçakgönüllü görünmeliyim.”
Bu kötü bir şey değil; aksine, erkeklerin mütevazılığı çoğu zaman yapıcıdır. Çünkü onlar genellikle “çözüm odaklı mütevazılık” gösterirler.
Yani, “Hadi tartışmayı uzatmayalım, önemli olan işi bitirmek” tarzında bir tevazu.
Belki biraz stratejik, ama yine de işlevsel.
Ancak bazen bu stratejik tevazu, duygusal derinlikten yoksun olabilir.
Bir erkek “Ben hatalıyım” der ama o cümleyi duygusal bir farkındalıkla değil, “kriz bitsin” motivasyonuyla kurar.
İşte tam burada kadınların mütevazılığı devreye girer.
---
Kadınların Empatik Mütevazılığı
Kadınların mütevazılığı ise bambaşka bir evrende yaşar.
Onlar için tevazu, bir strateji değil, bir ilişki biçimidir.
Bir kadın “Estağfurullah, sen de çok iyisin” dediğinde aslında karşındakini rahatlatmak, ortamı yumuşatmak ve duygusal dengeyi korumak ister.
Kadınların empatik mütevazılığı, kelimeden çok davranışta görünür.
Bir annenin çocuğunu överken “Senin başarın, ben bir şey yapmadım” demesi, ya da bir kadının iş yerinde “Takım çalışmasıydı” diye mütevazı davranması…
Hepsi duygusal zekânın bir parçasıdır.
Ama bazen bu mütevazılık, kadınların başarılarının görünmezleşmesine neden olur.
O yüzden belki de yeni bir dil yaratmalıyız: “Dengeli tevazu.”
Yani hem alçakgönüllü ol, hem de emeğini inkâr etme.
---
Mütevazılığın Dönüştüğü Çağ: Sosyal Medya
Bugün “mütevazı” kelimesi en çok sosyal medyada yanlış kullanılıyor.
Birisi lüks bir kahve zincirinde kahve içerken, altına “Sade bir yaşam benimkisi

Ya da biri tatilde, deniz kenarında poz verip “Mütevazı bir kaçamak” diyor.
Mütevazı olmak artık bir estetik tercihe dönüşmüş durumda.
“Minimalist” görünmek, “sade” yaşamak, “zen” hissetmek… Hepsi görsel tevazu halleri.
Ama asıl mesele şu: Gerçek mütevazılık, görünmek istemez.
O yüzden, mütevazılığın en saf hali sessizdir.
---
Farklı Kültürlerde Mütevazılık: Kime Göre, Ne Kadar?
Batı’da “self-confidence” (özgüven) bir erdemken, Doğu’da “tevazu” daha çok değer görür.
Ama bu iki kavram bazen çatışır.
Bir Batılı “Ben bu işi iyi yaparım” dediğinde saygı kazanır; bir Doğulu aynı şeyi söylediğinde “kibirli” bulunabilir.
Yani “mütevazı olmak” bile kültürel bağlama bağlıdır.
Bir Japon mütevazılığı, bir Amerikalı için fazlasıyla pasif gelebilir;
bir Türk’ün tevazusu ise Avrupalıya dramatik görünebilir.
Belki de mütevazılığın dili evrenseldir, ama aksanı farklıdır.
---
Mütevazılığın Kaybolduğu Anlar
Gerçek hayatta mütevazılığı en çok kaybettiğimiz yerler, başarı ve rekabet anlarıdır.
Birisi “Ben sadece şanslıydım” der ama aslında içinden “Tabii ki hak ettim” geçer.
Bu bir çelişki değil, insanlık halidir.
Ama bazen de mütevazı olmayı yanlış anlarız.
Kendini küçümsemek, değersiz hissetmek, “ben kimim ki” demek tevazu değildir.
Gerçek tevazu, hem kendi değerini bilmek hem de başkasının değerini inkâr etmemektir.
---
Mütevazılığın Dili Forumlarda Konuşulur
Forumlar aslında tevazunun sınandığı yerlerdir.
Kimisi uzun uzun yorum yapar, sonra “Ben çok anlamam ama…” diye başlar.
Kimisi esprili bir dille “Mütevazı olmaya çalışıyorum ama hep övülmek zorunda kalıyorum” yazar.
Burada mütevazılık, samimiyetle birleşir.
Gerçekten alçakgönüllü insanlar, kendi fikirlerini paylaşırken bile başkalarını yüceltir.
“Senin yorumun da çok yerindeydi” gibi bir cümle, forumlarda dostluk inşa eder.
Yani belki de mütevazılığın dili Arapça değil, “insanca.”
Biraz empati, biraz mizah, biraz da açık yürek…
Hepsi birlikte konuşulduğunda, tevazu evrensel bir dil haline gelir.
---
Forum Tartışması için Sorular:
1. Sizce mütevazı olmak öğrenilebilir mi, yoksa doğuştan gelen bir karakter özelliği mi?
2. Sosyal medyada “mütevazı görünmek” ile gerçekten mütevazı olmak arasındaki fark nedir?
3. Erkeklerin stratejik, kadınların empatik tevazu biçimleri bir araya geldiğinde daha dengeli bir toplum oluşabilir mi?
4. Gerçek hayatta mütevazılığı siz hangi anlarda fark ediyorsunuz?
Belki de mütevazı olmanın en güzel hali, kendi sesini kısmadan başkasının sesini duyabilmekte gizlidir.
Ve bu, her dilde aynı anlama gelir: İnsanlık.