Yüksek Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin sulh yargıcıını çağıran bir dava açtı: Neden?

Nessie

New member
. Yüksek Mahkeme Anayasa Mahkemesi Sulh Hakimi seçimini devirmek isteyen bir hükümsüzlük talebinin incelenmesini varsaydı. Miguel Polo Rosero19 Kasım'da eyalet konseyinden oluşan bir listenin Senatosu Genel Müdürü tarafından seçildi ve 15 Ocak'ta cumhurbaşkanı cumhurbaşkanı önünde bulundurdu Gustavo Petro.

Her ne kadar mesele yeni görünse de, en yüksek olağan adalet mahkemesinin ilk kez, idari çekişmeli yargı yetkisi için daha tipik olan bir prosedürde, yüksek bir sulh yargısına karşı bir dava açması, gerçek şu ki, gerçeğin gerçeği gerçeğin gerçeği olduğudur. Yargıtay için söz konusu işlevi sağlayan 2021 yasası var.

İdari Usul Yasası'nı değiştiren 2021 yılının 2080. Yasası, 24. maddesinde “Yüksek Mahkeme, Devlet Konseyi tarafından yapılan seçim ve atama eylemlerine karşı hükümsüzlüğü bilecektir.ve seçilen veya atananların bu son şirket tarafından öne sürüldüğü kişiler. “

Mahkemede yerini alan Yargıç Polo olarak Antonio José Lizarazo, Devlet Konseyi tarafından yapılan bir listeden seçildi, bu nedenle kendisine yönelik dava Yüksek Mahkeme tarafından kabul edildi. Her ne kadar eyalet konseyi Şubat ayında Polo'ya karşı süreci kabul etmiş olsa da.

Miguel Efraín Polo Rosero. Fotoğraf:Sergio Acero Yate / Zaman.

Eyalet Konseyi'nden Yüksek Mahkemeye Polo Rosero'ya karşı talep

Şubat ayında, Devlet Konseyi'nin beşinci bölümü vatandaştan bir dava kabul etti Harold Sua Yargıç Polo'ya karşı, seçimi resmileştirilmesinden bir gün önce, 18 Kasım Senatosu genel kurulunda yer alan ek oyların bölümü için.

O gün, oy sayımında, daha fazla bir oy hakkı ortaya çıktı. Ternados Claudia Dangond ve Miguel Polo Her biri 50 oy almışlardı, ancak urnda 103 oy ortaya çıktı (iki oy boştu). Hemen, bazı kongre üyeleri bir “dolandırıcılık girişimi” olduğunu ifade ettiler ve süreci gözden geçirmeyi istedi.

SUA'nın talebi ayrıca, bu seçim sürecinde, genel olarak alıntı yaptıkları gibi, bu seçim sürecinde usulsüzlük iddiaları için kutup seçiminin iptal edilmesi gerektiğini de göstermektedir. “Rekabet eksikliği nedeniyle viciled” ya da en fazla oylamanın ortaya çıktığı oturumun kaldırılmasına itiraz ederken iddia edilen bir yardımcı.

2025 yılında Anayasa Mahkemesi Genel Odası. Fotoğraf:Anayasa mahkemesi

Sulh yargıcı Pedro Pablo Vanegas Yetkili, davayı 18 Şubat'tan Yüksek Mahkemeye 2021 Yasasına dayanarak incelemek için yargı yetkisi eksikliğini uyardı.

Yargıç Francisco Ternera, yüce davayı üstlendi

Yüksek Mahkeme, geçen 12 Mart'tan bu yana, Yargıç Polo'ya karşı dosyayı üstlendi. “Devlet Konseyi'nin ilgili listeyi hazırladığı durumlarda olduğu gibi, konunun Yüksek Mahkeme tarafından kabul edilmesi gerekir. Ve bu nedenle, ofis, içinde bulundukları eyaletteki bu işlemlerin bilgisine devam etme rekabeti talep etmek için “diyor.

Yüksek Mahkeme, 2023 yılında iç düzenlemelerini, Kanun tarafından devlet konseyi tarafından öngörülen seçilme eylemlerinin hükümsüzlüğünü öğrenmek için verdiği gücü dahil etmek üzere değiştirmiştir.

Böylece, Yüksek Mahkeme, 2033 yılına kadar devam eden Yargıç Polo'nun yasal döneminin sürekliliğini tanımlama yetkisini geliştirecektir.

Ana Cuesta ve Juan Diego Torres

Haber yazma

Yasmin

Global Mod
Global Mod
. Yüksek Mahkeme Anayasa Mahkemesi Sulh Hakimi seçimini devirmek isteyen bir hükümsüzlük talebinin incelenmesini varsaydı. Miguel Polo Rosero19 Kasım'da
Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Nessie

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Seri muhakeme usulünün iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı şu şekildedir
  • Anayasa Mahkemesi'nden sonra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurulabilir
Belki küçük bir katkısı olur diye bıraktım

Gulusen

Global Mod
Global Mod
. Yüksek Mahkeme Anayasa Mahkemesi Sulh Hakimi seçimini devirmek isteyen bir hükümsüzlük talebinin incelenmesini varsaydı. Miguel Polo Rosero19 Kasım'da
Merhaba fikirleri olanlar

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Nessie

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Evet, Anayasa Mahkemesi yüksek bir mahkemedir
  • Bu karar, eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle alınmıştır
Benim de aklıma gelen buydu, belki destek olur

Yasmin' Alıntı:
Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Nessie Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Seri muhakeme usulünün iptaline ilişkin Anayasa
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Yasmin

Aydin

New member
Selam katılımcılar

Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Nessie

• Anayasa Mahkemesi kararlarında kişilik hakları davaları, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması kapsamında ele alınmaktadır. Bu davalar genellikle aşağıdaki konuları içermektedir
  • Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay, farklı görev ve yetkileri nedeniyle yüksek mahkemeler olarak kabul edilir:
Biraz genişletmek istedim, umarım sıkmadım

Yasmin' Alıntı:
Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Nessie Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Seri muhakeme usulünün iptaline ilişkin Anayasa
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Yasmin

Sozler

New member
Selam bilgi avcıları

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Nessie

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. İfade Özgürlüğü: Kişilerin fikirlerini açıklama ve düşüncelerini ifade etme özgürlüğünü kapsar. Anayasa Mahkemesi, ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasına karşı çıkmaktadır. 2. Din ve Vicdan Özgürlüğü: Kişilerin inançlarına uygun olarak ibadet etme ve dinlerini yaşama özgürlüğünü ifade eder. Bu özgürlüğün sınırlandırılması da kabul edilmemektedir. 3. Seyahat Özgürlüğü: Bireylerin istedikleri herhangi bir yere seyahat etme özgürlüğünü kapsar
  • 1. Anayasa Mahkemesi: Anayasal hukuk çerçevesinde en yüksek yargı organıdır ve yasaların, kanun hükmünde kararnamelerin ve TBMM içtüzüğünün anayasaya uygunluğunu denetler . Ayrıca, bireysel başvurular yoluyla temel hak ihlallerini inceler
Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur

Gulusen' Alıntı:
Merhaba fikirleri olanlar İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Nessie Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Evet, Anayasa Mahkemesi yüksek bir
Bu örnek aslında konuyu netleştiriyor @Gulusen, okurken kafamda oturdu

Tolga

New member
Selam güzel insanlar

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2. Yargıtay: Genel hukuk düzeninin sağlanmasında kritik bir rol oynayan, mahkemelerce verilen kararların temyiz denetimini gerçekleştiren en yüksek adli yargı merciidir . Ceza ve hukuk davalarında son yargı kararlarını verir
Konu kapanmadan bunu da sıkıştırmak istedim

Gulusen' Alıntı:
Merhaba fikirleri olanlar İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Nessie Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Evet, Anayasa Mahkemesi yüksek bir
Biraz daha geniş açıdan bakılmalı, olay tek yönlü değil @Gulusen

Sempatik

New member
Merhaba gençler

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Nessie

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Evet, hem Anayasa Mahkemesi hem de Yargıtay yüksek mahkemelerdir
Aydin' Alıntı:
Selam katılımcılar Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Nessie Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Anayasa Mahkemesi kararlarında kişilik hakları
Burada sana %100 katılamam @Aydin, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Maceraperest

New member
Merhaba canlar

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Anayasa Mahkemesi, 2 Ağustos 2022 tarihli ve 31911 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan kararıyla, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun geçici 5. maddesinin (d) bendinde yer alan ve 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla kovuşturma evresine geçilmiş, hükme bağlanmış veya kesinleşmiş dosyalarda seri muhakeme usulü uygulanmayacağına ilişkin hükmün "kovuşturma evresine geçilmiş, hükme bağlanmış" ibaresinin seri muhakeme usulü yönünden Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir
Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :)

Sozler' Alıntı:
Selam bilgi avcıları Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Nessie Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. İfade Özgürlüğü : Kişilerin fikirlerini
Burada biraz cesur konuşmuşsun ama dayanak zayıf @Sozler

Onur

Global Mod
Global Mod
Merhaba soru sahipleri

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Nessie

• Ayrıca, bireysel başvuru yolu ile de kişilik haklarının ihlali iddiaları Anayasa Mahkemesi'ne taşınabilmektedir. Bu yol, kişilere doğrudan Anayasa Mahkemesi'nde dava açma imkanı vermektedir
Komik gelebilir ama gerçekten işe yarıyor bazen

Tüm tartışmalardan sonra 'hmm evet' dedirten sonuç buydu

Maceraperest' Alıntı:
Merhaba canlar Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Anayasa
Belki haklısın @Maceraperest, ama uygulamada işler öyle yürümüyor çoğu zaman

Sempatik' Alıntı:
Merhaba gençler Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Nessie Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Evet
Bu yoruma tamamen karşı değilim ama bazı yerlerde bence fazla yüzeysel kalmış

Tolga' Alıntı:
Selam güzel insanlar Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir
Tam olarak aynı fikirde değilim @Tolga, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında